Home > Leren

Leren

 

Woorden leren en overhoren

 

 

Leren doe je uit het boek, jezelf overhoren doe je op de website. Op de website kun je ook je uitspraak oefenen. Dit helpt je om de woorden beter te onthouden. Hoe je de woorden het beste leert, wordt hieronder uitgelegd.

 

 

 

Leren

 

1

Leer de woorden hardop. Dat zorgt ervoor dat je ze beter onthoudt en sneller paraat hebt bij het spreken. Op de website kun je de uitspraak horen en de zinnen naspreken. Zo leer je ook de goede uitspraak.

 

2

Doe aan intervaltraining. Dat wil zeggen: herhaal het leren van dezelfde woorden met steeds grotere tussenpozen. De eerste keer na een paar uur, de tweede keer na een dag, de derde keer na twee of drie dagen, enzovoort.

 

3

Neem de woorden voor je die je opgekregen hebt om te leren – of die je zelf gekozen hebt. Neem een blad papier waarmee je de kolommen kunt bedekken en dat je naar beneden en boven kunt schuiven. Spreek de antwoorden hardop uit.

 

4

Werk bij de eerste keer leren als volgt.

 

 

Ronde 1

 

  • Dek met een blad papier de rechter kolom met de Duitse woorden af: je ziet alleen het Nederlandse woord en de voorbeeldzin, waarin het Duitse woord ontbreekt.

  • Bedenk welk woord in de zin moet komen te staan. Lees de zin met het Duitse woord op. Doe dat zoveel mogelijk zonder in de rechterkolom te spieken.

  • Controleer tenslotte het antwoord door het papier één regel naar beneden te schuiven: vergelijk het met het witgedrukte antwoord.

 

 

 

Ronde 2

 

  • Dek met een blad papier opnieuw de rechter kolom met de Duitse woorden af: je ziet alleen het Nederlandse woord en de voorbeeldzin, waarin het Duitse woord ontbreekt.

  • Oefen nu alleen de woorden met een getal - voorbeelden: het adres 2, sein 3, klein 3. Bedenk de gevraagde Duitse vormen. Zeg die hardop. Doe dat zoveel mogelijk zonder in de rechterkolom te spieken.

  • Controleer je antwoorden door het papier naar beneden te schuiven: vergelijk ze met de zwartgedrukte woorden.

 

 

Ronde 3

 

  • Dek nu met een blad papier de invulzinnen én de Duitse woorden af. Je ziet alleen het Nederlandse woord.

  • Bedenk de gevraagde Duitse vormen. Zeg die hardop. Doe dat zoveel mogelijk zonder in de rechterkolom te spieken.

  • Controleer je antwoorden door het papier naar beneden te schuiven: vergelijk ze met de zwartgedrukte woorden. 

 

 

 

 

5

Bij de tweede keer leren – bijvoorbeeld een paar uur later – ga je net zo te werk als in ronde 3. Bij de derde keer leren – bijvoorbeeld een dag later – doe je hetzelfde, maar nu niet in de volgorde van de lijst, maar kriskras door elkaar. Dat gaat het makkelijkst op de website. Je vinkt ‘Willekeurige volgorde’ aan.

 

De woorden en vormen moeten goed zitten en snel komen. Blijf alle woorden en vormen steeds hardop herhalen.

 

 

Overhoren

 

 

 

Een heel goede vorm van overhoren biedt deze website . Ga naar ‘Overhoren’ en kies het hoofdstuk en de paragraaf die je wilt laten overhoren.

Ook een goede manier is jezelf door iemand anders mondeling te laten overhoren, bijvoorbeeld door een klasgenoot, een vriend(in) of een familielid.

 

Klik hier voor het overhoren.

 

Lees verder